Hjernevask - æreskultur

Denne ukas lekse i MEKO skal jeg fortelle litt om hva serien Hjernvask, episode: æreskultur handler om.  

Æreskultur handler om at du skal ta hevn for å vise makt, spesielt hvis det er noe som kommer personlig inn på deg. Som for eksempel hvis noen dreper faren din skal du drepe dem tilbake for å ta hevn. Dette er veldig typisk i sørstanene, forteller den amerikanske forskeren. 

Drittsekktesten var et forsøk hvor han ene dunket borti en og sa "drittsekk". Dette var en test om hvem som er mest hissige blant sør- og norstanene. Det ble også tatt spyttetest som viste om de reagerte på at mannen kalte dem det. Det viste seg riktignok at de fra sørstatene ble veldig hissige og faktisk kunne vært klar for et slagsmål, mens de fra nordstatene ikke følte noen ting om det, syntes nesten det var litt latterlig at mannen ble så sur. 

 Den amreikanske forskeren forteller at mye av grunnen til at det noen steder er vanlig å gå med skytevåpen og komme i slåsskamper ofte er fordi det ikke er mye politi der. Det er langt fra så strengt som i andre samfunn. Det er også ofte på steder hvor de eier dyr som sauer, kuer osv. Da kan folk komme å ta dyrene dems når som helst, derfor er det viktig å vite at man er en tøffing i bygda, så folk unngår å gjøre det. 

I norge dreper vi ferre folk enn før. Dette har mye med at det ikke var så strengt før, ingen domstol som dømte deg og man gikk som oftest fri etter at man hadde gjort noe galt. Nå er disse tingene mye strengere. Vi har en streng bok å følge samt domstol. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

celinekristine

celinekristine

17, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits